PRAKTIČNA UPORABA ULTRAZVOKA V REPRODUKCIJI KRAV MOLZNIC

Preiskava z ultrazvokom ali ultrasonografija omogoča veterinarju opazovanje in določitev materničnih in ovarialnih spremememb pri živalih v hlevu. Ultrazvočna diagnostika se pri govedu uporablja za vrednotenje cikličnega statusa živali, diagnosticiranje maternične in ovarialne patologije, za zgodnje ugotavljanje brejosti, zgodnje embrionalne smrtnosti, odzivnosti na morebitno terapijo in za sinhronizacijo estrusa.

Transrektalna ultrasonografija je ena najbolj uporabnih funkcij ultrazvoka za določitev zgodnje brejosti pri goveji reprodukciji. Zgodnja določitev nebrejih krav izboljša učinkovitost reprodukcije in s tem pripomore k zmanjšanju intervala med osemenitvami.

Ultrazvok je zanesljiva in enostavna metoda za določitev brejosti. V večini primerov lahko natančno in zanesljivo določimo brejost od 30. dneva dalje (takrat je dolžina embria cca.12 mm).

Prednosti ultrazvočne preiskave pri govejih plemenicah so:

  • zgodnejše odkrivanje brejosti v primerjavi z rektalnim pregledom
  • ocenitev živosti zarodka
  • morebitna ugotovitev dvojčkov
  • določitev struktur in procesov v maternici in jajčnikih ter njihovih morebitnih bolezenskih stanj

Ultrazvočna preiskava ni uporabna le za zgodnje odkrivanje brejosti, kar je iz vidika gospodarjenja velikega pomena, ampak nam omogoča tudi, da kravo ob morebitni ne brejosti čimprej spravimo v ciklus in jo obrejimo. 

Matjaž Kužnik, dr. vet. med

© 2023 aplusvet.si. Vse pravice pridržane.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje.
Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.